Om oss

Om oss

Lagnö Barn är ett föräldrakooperativ som styrs och drivs av engagerade föräldrar, självklart med stor hjälp av vår förskolechef och våra underbara pedagoger!


Vi bedriver förskoleverksamhet för ca 24 barn uppdelade på två avdelningar, undervåningen för små barn samt övervåningen för lite större barn. Vår önskan och vision är att laga all mat ekologisk och helt själva vilket vi gör tillsammans med Anette i vårt lilla kök på nedervåningen. Alla pedagoger äter tillsammans med barnen i en lugn och hemtrevlig miljö.

Det är alltid något på gång på Lagnö Barn då vi flera gånger i veckan försöker att gå på utflykter ner till stranden, till den stora eken eller ta en sväng i skogen.


Läs mer under avsnittet Föräldrakooperativ för att få veta mer om vad vi föräldrar bidrar med för att våra barn ska få gå på förskola i denna underbara lantliga miljö.


Väl mött/ Styrelsen

Föräldrakooperativ

För att ett föräldrakooperativ ska fungera bra måste alla dra sitt stå till stacken…


I början av varje vår och höst har vi tillsammans en så kallad fixardag, då kommer alla föräldrar och barn för att hjälpas åt med de saker som behöver lagas, fixas eller köpas in för att verksamheten ska fungera. Vi grillar korv och fikar i samband med detta.


Föräldrarna har även en städkväll per termin men man kan anlita vår städfirma istället om man vill.


Vi har även insatsdagar på förskolan där vi går in och hjälper till som en extra vikarie. Detta brukar vara en planerad halvdag då du får möjlighet att lära känna pedagogerna och de andra barnen bättre och se hur ditt barn har det på förskolan.

För de föräldrar som inte har möjlighet att göra sin insats på en vardag finns det alternativa föräldrainsatser, såsom hemside- eller IT-ansvarig.

Aktiviteter

Så här kan en vecka se ut på Lagnö barns storbarnsavdelning Vargarna


Måndagar är vår skogsdag. Ute i skogen arbetar vi med rörelse och matematik, vi jobbar med hela kroppen med lägesord, former, räkning och minnesträning på barnens nivå.


Tisdagar är sagoskogens dag med inriktning på språk och siffror. Vi vill med detta arbetssätt ta fram barnens förmågor att fantisera. Vi läser en liten berättelse, reflekterar tillsammans efteråt och lyssnar på barnens olika tankar, erfarenheter och åsikter. Detta bidrar till en vi-känsla och trivsel i gruppen.

Sagoskogen är en fantasivärld som gestaltas på en stor bild i samlingsrummet, där det dyker upp nya spännande figurer och ibland med spännande räknesagor. Barnen har en egen bok som de får arbeta med efter varje tillfälle.


onsdagar arbetar vi med kompisböckerna Kanin och Igelkott. Dessa böcker utgår från situationer som kan uppstå på förskolan eller hemma. Berättelserna är förankrade i förskolans styrdokument och handlar om hur det är att vara en bra kompis. De tar upp viktiga problemställningar och ger barnen enkla modeller för konflikter och lösningar. Barnen får sedan reflektera efter varje problemlösning och rita hur de känner.


torsdagar går vi ner till stranden och havet. Där gör vi experiment med vatten och luft, vi jämför, mäter och upptäcker. I de olika uppdragen visar vi att det finns olika egenskaper i experimenten. Vattnets och luftens egenskaper kommer vi att möta i fantasin, lekens nyfikenhet, kreativiteten i lusten att leka och lära.


fredagar leker vi på vår härliga gård, vi kanske planterar, skördar, eller matar hönsen. Det har också hänt att några barn har fått mata små lamm med nappflaska.


Observera att förändringar i schemat kan ske varje vecka.

Vår styrelse

För kontakt med styrelsen, skriv till ordf@lagnobarn.se.

Maten

På Lagnö barn har vi en egen kock


Det kan vi ha tack vare föräldrainsatser som gör att det finns pengar över till mer personal. All mat lagas i förskolans kök av vår egen kock som heter Anett. De barn som anländer tidigt på morgonen serveras frukost, och sedan äter alla barnen också lunch och mellis. Ibland får barnen smaka det som de själva odlat fram i förskolans trädgård.Vi tycker mat är viktigt och arbetar efter vårmatvision:


* Vi har en varierande meny som följer säsonger med stort fokus på grönsaker och lokala hållbara råvaror!


* Måltiden på Lagnö barn är till för att skapa goda matvanor i en lugn och trivsam miljö. Vi vill lära barnen att äta omväxlande och allsidig kost genom att ha en varierande meny som följer säsongens växlingar. Förskolans pedagoger är goda förebilder som äter och engagerar sig kring måltiden.


* Det är viktigt för oss att vi serverar näringsriktig måltider med alla viktiga näringsämnen som barnen behöver under dagen.


* Vi vill skapa en nyfikenhet kring råvaran och måltiden där vi använder alla våra sinnen. Som exempel jobbar vi med temaveckor för att öka förståelsen och nyfikenheten kring maten vi äter. Vi pratar om råvarorna, använder dem på andra sätt än bara i maten och odlar eller skördar dem.


* Vi inspireras av Trosa kommuns hållbarhetsarbete (S.M.A.R.T) kring maten där en större del av måltiden är grönsaksbaserad för att uppnå viktiga hälso- och miljömål. Vi strävar efter att servera hållbart producerat kött, fisk och grönsaker från närområdet i säsong.Vi ökar hela tiden vår andel ekologiska livsmedel. Vi jobbar för att minska intaget av tomma kalorier för att få i oss mer vitaminer och mineraler.


* Vi är stolta över våra måltider och kommunicerar matsedlar samt instick av matbilder till föräldrarna. Detta för att skapa en trygghet och vetskap om barnens kost.

Aktuellt


Vi söker rektor

Läs mer

Information


Kontakta vår förskolechef Gunborg Törnfelt för mer information.


070-643 84 89

gunborg@lagnobarn.seTelefonnummer till avdelningarna:

Vargarna: 076-030 42 06

Björnarna: 076-021 18 09

Vår verksamhet


På Lagnö Gård i Trosa skärgård hyr vi två stora lokaler för att bedriva vår förskola.


På undervåningen har vi Björnarna, vår småbarnsavdelning, samt köket där vi lagar all vår mat själva och så gott som helt ekologisk. Ägg hämtar vi ute i ladugården där vi även ofta tar en liten rundtur med barnen och träffar fåren.


På övervåningen har vi Vargarna, våra stora barn och vårt lilla kontor där vår fantastiska förskolechef Gunborg håller till.

Hitta hit


Adress:

Lagnö gård

61992

Trosa

Copyright © All Rights Reserved