Maten

På Lagnö barn har vi en egen kock

Det kan vi ha tack vare föräldrainsatser som gör att det finns pengar över till mer personal. All mat lagas i förskolans kök av vår egen kock som heter Anett. De barn som anländer tidigt på morgonen serveras frukost, och sedan äter alla barnen också lunch och mellis. Ibland får barnen smaka det som de själva odlat fram i förskolans trädgård. 

Vi tycker mat är viktigt och arbetar efter vår matvision

* Vi har en varierande meny som följer säsonger med stort fokus på grönsaker och lokala hållbara råvaror!

* Måltiden på Lagnö barn är till för att skapa goda matvanor i en lugn och trivsam miljö. Vi vill lära barnen att äta omväxlande och allsidig kost genom att ha en varierande meny som följer säsongens växlingar. Förskolans pedagoger är goda förebilder som äter och engagerar sig kring måltiden.

* Det är viktigt för oss att vi serverar näringsriktig måltider med alla viktiga näringsämnen som barnen behöver under dagen.

* Vi vill skapa en nyfikenhet kring råvaran och måltiden där vi använder alla våra sinnen. Som exempel jobbar vi med temaveckor för att öka förståelsen och nyfikenheten kring maten vi äter. Vi pratar om råvarorna, använder dem på andra sätt än bara i maten och odlar eller skördar dem.

* Vi inspireras av Trosa kommuns hållbarhetsarbete (S.M.A.R.T) kring maten där en större del av måltiden är grönsaksbaserad för att uppnå viktiga hälso- och miljömål. Vi strävar efter att servera hållbart producerat kött, fisk och grönsaker från närområdet i säsong.Vi ökar hela tiden vår andel ekologiska livsmedel. Vi jobbar för att minska intaget av tomma kalorier för att få i oss mer vitaminer och mineraler.

* Vi är stolta över våra måltider och kommunicerar matsedlar samt instick av matbilder till föräldrarna. Detta för att skapa en trygghet och vetskap om barnens kost.